
Z przyjemnością informujemy o postępach
w realizacji projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki, Preludium 21 (2022/45/N/NZ9/01923) kierowanego przez dr Weronikę Babińską-Wensierską.
Badania prowadzone w ramach tego projektu koncentrują się na szczegółowej analizie mikrobiomu glebowego i jego potencjalnej roli w ograniczaniu rozwoju chorób ziemniaka, takich jak czarna nóżka i mokra zgnilizna, wywoływanych przez bakterie Dickeya i Pectobacterium.

Kierownik projektu Preludium 21 dr Weronika Babińska-Wensierska
Upowszechnianie wyników badań:
Wyniki uzyskane w ramach projektu Preludium 21 w 2024 roku były prezentowane na trzech konferencjach naukowych, zarówno krajowych, jak i międzynarodowych:
- Eurobiotech 2024, Kraków, Polska, 27-28.06.2024. Babińska-Wensierska W. Exploring the role of soil microbiota in potato blackleg and soft rot incidences (wystąpienie jako keynote speaker)
- Konferencja Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego (PTFiT) “Zdrowie roślin w dobie aktualnych wyzwań”, Warszawa, Polska, 24-26.09.2024. Babińska-Wensierska W., Motyka-Pomagruk A., Kobierska S., Fondi M., Mengoni A., Łojkowska E. Zastosowanie podejścia metagenomicznego do analizy składów taksonomicznych mikroflory glebowej z pól ziemniaka sadzeniaka (prezentacja plakatu).
- IV Kongres Młodej Nauki, Gdańsk, Polska, 11-13.07.2024 Kobierska S., Babińska-Wensierska W., Motyka-Pomagruk A., Łojkowska E.
The impact of soil bacterial microbiota on the occurrence of potato blackleg and soft rot diseases (współautorstwo plakatu).
oraz w publikacji naukowej:
– w czasopiśmie Scientific Reports: Babińska-Wensierska, W., Motyka-Pomagruk, A., Fondi, M. et al. Differences in the constituents of bacterial microbiota of soils collected from two fields of diverse potato blackleg and soft rot diseases incidences, a case study. Sci Rep 14, 18802 (2024). DOI: 10.1038/s41598-024-69213-w.
Dalsze kroki
Kontynuujemy analizę mikrobiomu gleby, skupiając się na mechanizmach interakcji bakterii glebowych z fitopatogenami. Naszym celem jest identyfikacja czynników mikrobiologicznych i środowiskowych, które mogą przyczyniać się do naturalnej supresji chorób ziemniaka.
O dalszych postępach w realizacji projektu Preludium 21 będziemy informować na bieżąco! 